BABIČINI MEDENJAKI

///BABIČINI MEDENJAKI

BABIČINI MEDENJAKI

Prva stvar, ki mi pade na pamet ob misli na to, kako vključiti med v kulinariko, so medenjaki. Poznali naj bi jih že stari Egipčani, ki so jih, v malo drugačni obliki, stregli svojim podložnikom, kot znak hvaležnosti. Takšni kot jih poznamo danes, naj bi prišli iz Belgije.

Na medenjake me veže veliko otroških spominov. Čeprav jih kot otrok nisem preveč marala, so mi spomini na le-te zelo pri srcu. Spomnim se sejmov v našem malem kraju, ko smo se otroci podili od ene stojnice do druge, in skušali za tistih 500 tolarjev, ki smo jih dobili od staršev, najti kar se da najboljšo igračo. Ko smo bili manjši pa helijeve balone. Oh kako sem oboževala te balone (in tudi moji otroci jih J). Takoj za tem pa se spomnim medičarskih stojnic in njihovih medenjakov. Ne vem zakaj, ampak bili so nek del procesa na dan sejma. Največkrat sem bila na sejmu z očetom in bratoma, mama je pa kuhala kosilo. In čisto vedno smo se, pred odhodom domov, ustavili pri medičarju, da je oče nabavil medenjake in lectarjevo srce za mamo in babico. Takrat nepomembna stvar, mi danes predstavlja čudovito tradicijo.

Kot sem že povedala, medenjakov, kot otrok, nisem ravno oboževala. Dokler jih ni mama začela peči doma. Ponavadi so bili kupljeni medenjaki, ali suhi in trdi, ali pa gumijasti. Njeni pa so bili mehki, sočni in so se kar topili v ustih. Od takrat se jim ne morem upreti. Sploh, če so preliti s čokolado.

V receptu spodaj bom podala količine za prb. 2kg napečenih medenjakov, ker jih pri nas nikoli ne delamo manj. Otroci jih naravnost obožujejo. Sicer pa medenjaki zelo dolgo ostanejo sveži. Za to je »kriv« med, ki je naravni konzervans in se sam po sebi nikoli ne pokvari. Če bi radi, da so vaše sladice dlje časa sočne in sveže, namesto sladkorja uporabite med. Preverjeno!

Pa da ne dolgotvezim preveč, tukaj je recept za te odlične medenjake.

RECEPT

SESTAVINE:

  • 2 kg moke
  • 2 žlički sode
  • 30 dag medu (najboljši so s kostanjevim)
  • 30 dag sladkorja
  • 4 jajci
  • 20 dag masla
  • 12 dag mletih orehov

POSTOPEK:

Med malo segrejemo in mu dodamo maslo, nato še jajce in sladkor. V drugi posodi zmešamo moko in sodo ter dodamo orehe. Tekočo zmes vlijemo k suhim sestavinam in dobro pregnetemo. Testo zavijemo v folijo ali damo v plastično vrečko ter ga pustimo počivati v hladilniku za 10-15min. Ko je testo pripravljeno, ga razvaljamo malo debeleje kot za običajne piškote in z modelčkom izrežemo kroge. Naložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj približno 12-15 minut. Pečene in ohlajene medenjake hranimo v zaprti posodi, da se ne izsušijo.

Želim vam veselo sladkanje!

By |2016-07-26T09:05:30+00:00julij 26th, 2016|MED & KULINARIKA, Sladice|0 Comments

KJE SE NAHAJAMO

SEDEŽ PODJETJA
Lenart v Slov. goricah 6,
2230 Lenart v Slov. goricah

KONTAKTIRAJTE NAS

T: (02) 620 98 72
E: info@honeyhouse.si
W: www.honeyhouse.si