MEDENE LUČKE

MEDENE LUČKE

Vsem znano praskajoče grlo zna biti še kako zelo neprijetno. Trenutno vreme kar precej pripomore k temu, saj je na soncu že zelo vroče, v senci pa hladno. Moji otroci v tem letnem času vedno pokašljujejo in smrkajo. Sama si pri bolečem grlu vedno pomagam s propolisom, ki ga nakapljam na sladkor. Preverjeno najboljše zdravilo za grlo. Vendar pa otroci niso najbolj navdušeni nad njegovim okusom, zato sem se odločila poiskati neko okusnejšo alternativo.

Idejo za te super lučke mi je dal tamlajši sin, ko sva »uživala« doma pod odejo z visoko vročino in vnetim grlom, in je na vsak način hotel sladoled. Že desetič mu skušam razložiti, da sladoled nikakor ni zdrav za boleče grlo, ko me vpraša: »Zakaj?« Preden mu odgovorim, še sama pomislim, zakaj. Vem, da so stari starši vedno govorili, da bolan ne smeš jesti sladoleda. Nikoli se nisem vprašala zakaj ne. Je mrzel, ampak zakaj bi moglo bit to narobe? Če se poškoduješ in te kaj boli, si pomagaš z obhladkom, ki ti bolečino omrtviči in oblaži. In tako se mi je porodila ideja za zdravilni »sladoled«.

Super sestavina za boleče grlo je, poleg medu, definitivno tudi ingver in limona. Med brskanjem po internetu sem naletela na recept za sladoledne lučke s podobnimi sestavinami, katere so bile zmešane v čaju. Kako se nisem že sama spomnila na to? Ko sem bila majhna, smo si velikokrat zamrzovali sok in ga potem jedli kot lučke. To bo to!

Torej sem se odločila zadevo preizkusiti in seveda malo preurediti. Kljub izdatni količini ingverja, so bili otroci navdušeni! In tako sem ugotovila, da so enako zadovoljni s sladoledno lučko ali pa s to zdravo alternativo. Zato so te lučke pri nas vedno na zalogi, tudi če grlo ne boli J

Kar se pa tiče učinka na boleče grlo… Ker 3-letnik še ne zna jasno definirati koliko ga boli grlo, sem zadevo hitro preizkusila tudi sama. Rezultat je bil fantastičen. Mrzla lučka pomaga takoj, saj rahlo omrtviči grlo in ohladi bolečino. Med, ingver in limona pa poskrbijo, da bolečina sčasoma popolnoma izgine. Sama sem pojedla lučko takoj, ko me je začelo praskati grlo, naslednji dan bolečine ni bilo več čutiti.

Čeprav me grlo ni več bolelo, sem se z veseljem pridružila otrokom pri lizanju lučk, ker so preprosto odlične!

Lučke-Ingver01

Zdaj pa k receptu:

SESTAVINE:

  • 2 vrečki metinega čaja
  • Ingver (prb. 5 cm velik kos)
  • 2 žlici medu (najboljši za dihala so gozdni, hojev, lipov,…)
  • ½ l vode
  • Sok 1 limone

PRIPRAVA:

Vodo zavremo in odstavimo. Vanjo damo čaj, limono in, na tanke koščke narezan ingver. Pustimo 10 minut, nato precedimo (ali samo poberemo ven vrečke in ingver) ter dodamo med. Če damo med v prevročo vodo, zmanjša svojo vrednost, zato tekočino ohladimo na približno 40 stopinj. Čaj dobro premešamo, da se med popolnoma stopi, potem ga prelijemo v modelčke za lučke (jaz sem jih kupila v Ikei, dobijo se pa praktično skoraj povsod) in jih zamrznemo.

Enostavno, zdravo, osvežujoče in zelo okusno.

By |2016-11-18T15:46:14+00:00julij 26th, 2016|MED & KULINARIKA, Sladice, ZDRAVJE & LEPOTA|0 Comments

KJE SE NAHAJAMO

SEDEŽ PODJETJA
Lenart v Slov. goricah 6,
2230 Lenart v Slov. goricah

KONTAKTIRAJTE NAS

T: (02) 620 98 72
E: info@honeyhouse.si
W: www.honeyhouse.si