Medena potica

Testo:

  • 600 g moke,
  • 1 žlička soli,
  • 20 g kvasa,
  • 50 g sladkorja,
  • 50 g masla,
  • 2 rumenjaka,
  • 3 dl mleka,
  • 1 žlica ruma,
  • sesekljana limonina lupinica

 

Nadev:

  • 300 g medu – uporabite lahko katerikoli domači med ali pa poskusite kaj drugačnega z medenim namazom vanilija in cimet
  • 150 g sladkorja,
  • 1 dl mleka,
  • 2 jajci,
  • 150 g sladke smetane,
  • 250 g zmletih orehov,
  • 50 g drobtin,
  • sesekljana limonina lupinica
  • 120 g rozin za posip

 

K mlačnemu mleku dodamo zdrobljen kvas, žličko sladkorja in žlico moke. Premešamo, postavimo na toplo, da kvas vzhaja. V moko naredimo vdolbino in vanjo dodamo zmehčano maslo, limonino lupinico, žličko soli, rumenjaka, rum, vzhajan kvas ter preostali sladkor. Vgnetemo v testo in oblikujemo hlebček, ki naj počiva cca 30 min na toplem.

Med, sladkor in mleko damo v posodo in počasi kuhamo 10 minut. Odstavimo in zamešamo sladko smetano, zmlete orehe, drobtine, jajci in limonino lupinico. Vzhajano testo tanko zvaljamo. Namažemo jo s še toplim nadevom, potresemo z rozini, trdno zvijemo, položimo v namazan model. Potica naj počasi vzhaja cca 60 min. Vzahano prebodemo in jo pečemo pri 160 stopinjah cca 60 min. Toplo namažemo z raztopljenim medom razredčenim z vodo, jo obrnemo z modelom in pustimo, da se počasi ohladi.