
Medena potica
Testo:
- 600 g moke,
- 1 žlička soli,
- 20 g kvasa,
- 50 g sladkorja,
- 50 g masla,
- 2 rumenjaka,
- 3 dl mleka,
- 1 žlica ruma,
- sesekljana limonina lupinica
Nadev:
- 300 g medu – uporabite lahko katerikoli domači med ali pa poskusite kaj drugačnega z medenim namazom vanilija in cimet
- 150 g sladkorja,
- 1 dl mleka,
- 2 jajci,
- 150 g sladke smetane,
- 250 g zmletih orehov,
- 50 g drobtin,
- sesekljana limonina lupinica
- 120 g rozin za posip
K mlačnemu mleku dodamo zdrobljen kvas, žličko sladkorja in žlico moke. Premešamo, postavimo na toplo, da kvas vzhaja. V moko naredimo vdolbino in vanjo dodamo zmehčano maslo, limonino lupinico, žličko soli, rumenjaka, rum, vzhajan kvas ter preostali sladkor. Vgnetemo v testo in oblikujemo hlebček, ki naj počiva cca 30 min na toplem.
Med, sladkor in mleko damo v posodo in počasi kuhamo 10 minut. Odstavimo in zamešamo sladko smetano, zmlete orehe, drobtine, jajci in limonino lupinico. Vzhajano testo tanko zvaljamo. Namažemo jo s še toplim nadevom, potresemo z rozini, trdno zvijemo, položimo v namazan model. Potica naj počasi vzhaja cca 60 min. Vzahano prebodemo in jo pečemo pri 160 stopinjah cca 60 min. Toplo namažemo z raztopljenim medom razredčenim z vodo, jo obrnemo z modelom in pustimo, da se počasi ohladi.